Lilith sau de ce isi pierd mintile barbatii- Partea a II-a

(cititorii interesati sa afle pozitia lui Lilith pe astrograma natala, gratuit, ne pot trimite un e-mail cu : data nasterii -ziua,unal,anul- ora nasterii ( precizati AM sau PM) si localitatea. Adresa noastra: roastrolog@yahoo.com si in titlu precizati: Lilith)



Lilith o reprezenta in cultura sumeriana pe zeita fertilitatii si a agriculturii. Apoi, cu trecerea timpului, a fost transformata in credinta populara in demon. In Kaballah se povesteste ca Dumnezeu i-ar fi creat pe Adam si pe Lilith din tarana.
In Biblie prima referire la Lilith se regaseste in Geneza 1:27 : „Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!" 27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. 28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!". ( Eva este mentionata abia in Geneza 2.22: „..20. Şi a pus Adam nume tuturor animalelor şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor fiarelor sălbatice; dar pentru Adam nu s-a găsit ajutor de potriva lui. 21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne. 22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam. 23. Şi a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele şi carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său” . )
Exista mai multe legende referitoare la pozitia lui Lilith. Intr-una dintre acestea se aminteste ca Lilith s-a impotrivit ca in timpul actului sexual Adam sa fie mereu deasupra.
Din acest motiv s-a revoltat si a parasit gradina Edenului, alegand sa plece pe Pamant unde s-a imperechiat cu ingerii cazuti, dand nastere la succubui si incubui ( conform dictionarului explicativ al limbii romane : SUCÚB s.m. (op. i n c u b) Demon cu aspect feminin, care, potrivit demonologiei creştine, se uneşte sexual cu un strigoi sau cu un posedat. INCÚB s.m. (op. s u c u b) Demon masculin despre care se presupunea că chinuieşte oamenii -mai ales femeile- în somn.). In alta legenda se spune ca Lilith ar fi contestat insasi esenta divinitatii, indraznind sa il cheme pe Dumnezeu pe numele sau. Acest act de nesupunere a fost imediat pedepsit si Lilith a fost izgonita din Eden.
„ pentru ca Lilith nu a mancat din pomul Cunoasterii Binelui si a Raului, este nemuritoare.Pentru serviciile sale a fost rasplatita de catre Asmodeus, demonul desfraului si al razbunarilor demonice. Este stapana unuia dintre cerurile iadului, alaturi de Namah, Nachlath si Hurmizah. De asemenea poate lua viata nou nascutilor de parte barbateasca pana in a opta zi de viata si a celor de parte femeiasca pana in a douazecea zi. „ (
http://www.vampyres.com/). Cu toate acestea Lilith, la insistentele ingerilor din rai a promis ca va avea mila de urmasii lui Adam daca vor fi inscriptionate pe usile camerelor copiilor numele ingerilor Sanvi, Sansavi si Semangelaf. Chiar si in ziua de azi, unii parinti inscriptioneaza numele acestor ingeri pe cate un cerc pe care il agata la usa copiilor lor.

In astrologie Lilith se refera la doua notiuni distincte. Exista in primul rand asteroidul Lilith ( 1181) care a fost descoperit pe 11 februarie 1927 de catre Benjamin Jekhowsky. Pentru o perioada a fost numerotat: 1927CQ si face parte din centura de asteroizi din exteriorul orbitei planetei Marte. Asteroidul Lilith (1181) nu are nici o legatura cu Lilith „ luna neagra” din astrologie. Din acest motiv, ne alaturam propunerii altor astrologi care prefera sa se refere la Lilith ca fiind „ Luna neagra”, tocmai pentru a evita confuziile cu asteroidul Lilith 1181.

In astrologie, Luna neagra reprezinta partea noastra intunecata, negativa, care sta ascunsa in strafundurile noastre si de care incercam sa fugim, sau pe care ne straduim sa o negam. Cu toate acestea ea este in noi, si nu putem sa scapam de influentele sale.
Unde o putem regasi? In oamenii care ne inconjoara si care ne provoaca dureri –fizice sau mentale-, in relatiile esuate, in fricile noastre, in obsesiile noastre, in tot ceea ce nu ne place si incercam sa aruncam in spatele altora, uitand ca de fapt proiectam propriile nemultumiri asupra celorlalti.
In harta unei femei, Luna neagra reprezinta creativitatea din acea femeie. Punctele ei forte, modul in care infrunta lumea, si cum se afirma in societate. De asemenea intruchipeaza maternitatea, dar partea instinctuala a maternitatii, gradul de sacrificiu al fiecarei femei pentru binele copiilor sai.
In harta unui barbat ne uitam de regula la Luna, la Venus si la Luna Neagra. Pozitia Lunii in casa si in semn ne arata cum reactioneaza emotional la diverse situatii. De asemenea Luna ne ofera informatii privind conceptia sa despre notiunea de “mama”. Venus reprezinta ce cauta la o femeie alaturi de care planifica sa isi petreaca tot restul vietii. Aspectele Luna-Venus ne ofera date importante privind imaginea sotiei. Insa Luna Neagra, Lilith..... reprezinta tipologia de femeie de care este atas intr-un mod distructiv.Acea femeie pentru care e dispus sa isi nege familia, sa incalce toate conventiile sociale, pentru care e dispus sa se autodistruga.Tipul de femeie care il incita, care il atrage sexual, care il scoate din minti.
Antonia Langsdorf realizeaza o descriere minunata a lui Lilith : “ ...cred ca Lilith reprezinta o parte din notiunea de trinitate a femeii. Alaturi de Eva, simbolul sotiei – companioana barbatului–si Maria, conceptul de mama, Lilith reflecta ceea ce barbatul nu poate imblinzi si, prin urmare alege sa suprime si sa demonizeze.
Categorisirea femeii in “sfanta” si “prostituata” functioneaza pana in ziua de azi. Evident, Lilith intra incategoria “prostituata” - acea categorie de care barbatii (si implicit societatea) are nevoie si o doresc, insa de care , in acelasi timp, se tem si incearca sa o anihileze. Mai cred ca Lilith le reprezinta pe toate vrajitoarele si magicienele, pe toate femeile intelepte ale Evului Mediu care au fost ostracizate sau ucise datorita informatiilor pe care le detineau in privinta contraceptiei, nasterii si medicinei. Lilith –vrajitoarea a fost arsa pe rug, Lilith inca mai este si azi circumcisa in cadrul unor ritualuri si deposedata de cliotrisul sau, Lilith este femeia care este acoperita de burka de catre Talibani.
Daca urmarim perioada de revolutie a lui Lilith, constatam ca ii trebuie in jur de 9 ani ( 8 ani si 311 zile) sa strabata toate semnele zodiacului. Lilith poposeste fix 9 luni in fiecare semn.Acest lucru indica o stansa legatura intre Lilith si perioada de sarcina a femeii.”
-va urma -
cu drag, astrolog Alexandra Coman

0 comments: