Zodia Gemenilor, partea I



Zodia Gemenilor este al treilea semn zodiacal si este asociata cu casa a treia a horoscopului (casa comunicarii, a drumurilor scurte, a fratilor si surorilor).
Simbolic este asociata cu constelatia Gemenilor, iar mitologic cu Castor si Pollux sau al Dioskouroi- lor sau Dioscuri- lor , cum au mai fost supranumiti.
Se spune ca mama lui Castor si Pollux ar fi fost Leda, sotia regelui spartan Tyndareos.Intr-o zi, vrajit de frumusetea Ledei, Zeus s-a transformat intr-o lebada, pentru a o seduce. In aceeasi noapte Leda si-a indeplinit si indatoririle de sotie, cu Tyndareos. Ca urmare a acestui lucru, Leda a dat nastere la doua oua, din care au iesit 2 perechi de gemeni.
Dintr-un ou Pollux si Clitemnestra (cea care va deveni mai apoi sotia lui Agamemnon) si din celalalt ou au iesit Castor si Elena
(cea care va fi "marul discordiei" din razboiul troian). Dintre cele doua oua, numai unul l-ar fi avut ca tata pe Zeus, iar copilul nemuritor era Pollux. Castor si Pollux au fost un exemplu de vitejie, realizand o multime de fapte care au intrat mai apoi in legendele locale: au participat la expeditia argonautilor, au participat la vanatoarea mistretului din Calydon, au initiat chiar si o expeditie de eliberare a surorii lor Elena, rapita de Tezeu.( aici se cuvine sa facem cateva precizari. Elena a fost rapita in copilarie de Tezeu, dar a fost eliberata de frati isai Phollux si Castor. Insa aventurile Elenei nu s-au sfarsit aici, ea a fost rapita mai apoi de Paris, eveniment ce a declansat razboiul troian)
Intr-o zi s-au confruntat cu Idas si cu Lynceus, iar in timpul luptei Castor a fost ucis. Pollux, grav ranit, este ridicat la ceruri de Zeus si i se ofera nemurirea, pe care o refuza, daca nemurirea ar fi insemnat sa nu isi mai vada niciodata fratele, pe Castor, muritor, aflat in Infern.
Zeus este impresionat de gestul lui Pollux si ii imparte nemurirea cu Castor, trebuind ca, din acel moment o zi sa ramana in Olimp si o zi in Infern. Sunt considerati a fi patronii marinarilor, carora le apar sub forma focului Sf.Elmo.
(focul Sfantului Elmo, explicatie preluata din Wikipedia- www.wikipedia.ro-: Focul Sfântului Elmo - apare în orele premergătoare orajelor (descărcărilor electrice) pe vârfurile ascuţite. În conditiile în care câmpul electric al atmosferei are valori mari, se produce un flux de electroni ce dau o anumită luminozitate. Fenomenul este cunoscut încă din Antichitate şi constă în apariţia unei străluciri intense, asemănătoare focului, în jurul obiectelor înalte şi ascuţite, cum sunt clopotniţele sau hornurile castelelor sau chiar vârfurile muntoase. Apare şi la capetele elicelor şi la vârful aripii, parbrizului carlingii şi botului avioanelor care zboară în atmosferă cu ninsoare uscată, cu cristale de ghaeaţă sau în zonă cu furtuni. Ca aspect, se prezintă ca nişte jerbe de scântei foarte subţiri, albe-violete, de obicei cu lungimea până la 20 de centimetri.Fenomenul a fost observat deseori de marinari în timpul furtunilor, când "focul" apărea de-a lungul catargelor corăbiilor. De aceea poartă numele sfântul Elmo. Sf. Elmo este varinata italiană a numelui Sf. Erasmus, patronul marinarilor din Marea Mediterană, care, în mod tradiţional, este considerat ca protector al acestora. La munte de cele mai multe ori luminile lipsesc, însă fenomenul se aude şi se simte: descărcările electrice produc trepitaţii ale aerului, ca un zumzăit de albine, corpul este invadat de o curioasă senzaţie şi părul de pe cap se ridică la verticală.)

In astrologie, zodia Gemenilor este un semn de aer, mutabil, extrovertit. Acest semn zodiacal este guvernat de Mercur.
In acest punct ar fi de dorit sa va oferim si cateva date despre planeta Mercur, din punct de vedere astronomic dar si mitologic.
In primul rand, din punct de vedere astronomic, este planeta cea mai apropiata de Soare, si are o miscare orbitala de 88 de zile. De pe Pamant paote fi vazuta imediat dupa apusul Soarelui, pentru ca cea mai mare elongatie fata de soare este de 28,3°.Despre aceasta planeta se stiu foarte putine lucruri, si singura nava spatiala care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10, in anii 1974-75.
In Mitologie, Mercur este rodul impreunarii dintre Zeus si cea mai mare dintre pleiade, Maia Maestas (luna Mai ii este dedicata acestei pleiade). Mercur este cunoscut si sub numele de Hermes. Hermes ( Mercur) era un mesager al zeilor din Olimp, fiind investit cu numeroase calitati. La inceput era considerat ca fiind ocrotitorul turmelor şi al cirezile; apoi, venerat în cetăţi, este zeul negustorilor greci, un zeu călător, atlet, patron al jocurilor şi exerciţiilor gimnastice, protector al memoriei şi al şcolilor, paznicul sacru al drumurilor şi porţilor de acces, Mercur a ajuns patron chiar şi al hoţilor, dar şi simbol al forţei profetice (întrucât el dirija spre oameni visele premonitorii emanate de Zeus). În plus, ar fi fost şi zeu al vântului, de unde, după unii interpreţi, ar deriva funcţia sa principală, de mesager al Olimpului.Intr-o opera se afirma despre Mercur ca este singurul zeu care nu poate dormi noaptea, pentru ca trebuie sa duca sufletele in lacasul lui Pluton.

0 comments: