Taurul partea a II-a


Taurul in Mitologie

Taurul a fost venerat de catre oameni inca din timpuri preistorice. Astfel gasim pe peretii pesterilor nenumarate reprezentari ale Taurului. Astazi ma voi opri numai la trei mituri legate de Taur: Legenda Europei, Minotaurul si cultul lui Mithra.

Legenda Europei

Zeus, stapanul absolut din Olimp, s-a indragostit la un moment dat de Europa, o frumoasa printesa feniciana. Incercand sa ii faca avansuri, a fost refuzat categoric de catre aceasta. Iar cum Zeus nu stia ce inseamna sa fii refuzat, acest comportament nu a facut decat sa il atate si mai mult. Prin urmare, s-a transformat intr-un magnific taur alb si s-a apropiat de printesa in timp ce aceasta se odihnea intr-o gradina. Vazand taurul, Europa l-a indragit pe loc si s-a apropiat de el sa il mangaie pe grumaz. Vazand cat de bland este, printesa a incalecat pe spatele taurului. Insa spre marea sa spaima, taurul,care paruse atat de bland, a luat-o la fuga, a sarit in mare si a dus-o pana in Creta, unde a luat infatisarea lui Zeus. In Creta, Zeus, in incercarea sa de a o seduce, i-a facut o multime de daruri, cu o generozitate demna de un Zeu.Prin urmare, Europa nu a mai putut rezista avansurilor sale si a cedat tentatiei. Darul suprem a fost ca Zeus a incoronat-o prima regina a Cretei.

Minotaurul

Androgeus , fiul lui Minos, regele Cretei a mers la Atena pentru a participa la jocurile olimpice. Castigator absolut al tuturor probelor sportive, a starnit gelozia lui Egeus, care l-a ucis. Acest eveniment a declansat razboiul dintre Creta si Atena, razboi pierdut de Atena. Minos a cerut ca o data la sapte ani, cei mai puternici sapte barbati atenieni si cele mai frumoase sapte fete ateniene sa fie trimise in Minos, pentru a fi ucisi in labirint de catre celalalt fiu al sau, un monstru pe jumatate om, jumatate taur.
Intr-un an , Tezeu, fiul regelui Egeus al Atenei, a cerut sa fie trimis impreuna cu ceilalti sase barbati atenieni, incercand astfel sa puna capat masacrului tinerilor . Cand a sosit in Creta, Ariadna, fiica lui Minos s-a indragostit de Tezeu si a reusit sa ii strecoare intre haine un ghem de sfoara si un cutit. Cand a intrat in labirint, a avut grija sa lege firul de o piatra si apoi a pornit in cautarea Minotaurului pe care a reusit sa il ucida. In final Teseus a reusit sa se salveze si a luat-o pe corabie si pe Ariadna, careia i-a promis sa o ia de sotie,ca rasplata a ajutorului sau nepretuit. Insa nu si-a tinut promisiunea si a debarcat-o pe prima insula care i-a iesit in cale. Dar rasplata pentru lipsa sa de loialitate nu a intarziat sa apara. Cand a plecat din Atena a facut o intelegere cu Egeus, tatal sau. Daca va fi castigator, corabia va avea panzele albe. Daca va muri,corabia va reveni in port cu panzele negre,de doliu. In euforia de pe barca, Tezeu a uitat sa schimbe panzele,din negre in alb si astfel, Egeus, a crezut ca fiul sau a fost ucis. Nesuportand durerea, a decis sa se sinucida si a sarit de la fereastra palatului sau in mare. De atunci, in amintirea sa, marea Egee ii poarta numele.

Cultul lui Mithra

Ironic, la un moment dat cultul lui Mitra a fost in competitie serioasa cu crestinismul timpuriu. Motivul pentru care cultul lui Mitra nu a rezistat a fost datorita faptului ca era un cult exclusivist, care accepta numai barbati.
Cultul lui Mitra era popular in randurile soldatilor romani, iar ritualurile sale erau pastrate secrete si erau dedicate zeului Mitra. Cert este ca erau foarte asemanatoare cu ritualurile crestine. In toate reprezentarile iconografice ale cultului se regaseste imaginea zeului Mitha sacrificand un Taur.
Cultul era structurat pe ierarhii, membrii avansand printr-o serie de 7 nivele/grade, fiecare grad sau nivel fiind guvernat de o planeta si avand un simbol specific. Cele sapte nivele erau- pornind de la cel inferior catre cel superior -: Corax ( corbul ,guvernat de Mercur), Nymphus ( un cuvant inventat care s-ar putea traduce prin sotie-barbat, sub guvernarea lui Venus). Miles ( soldatul, sub guvernarea lui Marte), Leul ( leul, sub guvernarea lui Jupiter), Perses (persanul sub guvernarea Lunii ), Heliodromus ( mesagerul Soarelui, sub jurisdictia Soarelui) si in final Pater ( tatal ,sub guvernarea lui Saturn). Cei care atingeau cel mai inalt gramd Pater, puteau deveni capul congregatiei.

0 comments: